Imaginem entrevistes. Dones meravelloses: Somàlia

Tenim una invitada especial, Shaira, una escriptora Somalí que ha estat oculta tota la vida, fins que va poder publicar totes les seues obres, causant un fort impacte internacional.

P: Shaira, ens podries contar un poc de com es la vida en Somalia?

R: Ja porte uns anys ací a València vivint, però ha sigut un camí llarg. El meu país Somalia, està ubicat en el cor d’Àfrica i desgraciadament es conegut per ser el país amb la tasa més alta de mutilació, el 98% de les dones i les xiquetes han patit ablació, això és molt desolador.

P: Quin ha sigut el teu camí per arribar fins ací?

R: Quan vaig cumplir 12 anys, els meus pares volien casar-me amb un senyor del nostre poble amb moltes riqueses, finalment van casar-nos i això va ser una protecció, me va tractar bé dins del que cap. On vivien havia una habitació amb molts llibres de diferents països, jo no sabia llegir perquè no havia tingut la possibilitat d’anar a l’escola, però el meu marit va contactar amb una mestra que em va ensenyar i així vaig encontrar la meua pasió.

P:  I com va agafar la inspiració per a escriure el seu primer llibre Almas silenciadas?

R: Vaig agafar la inspiració en la meua història i en els milions de dones del meu país, en aquesta es conta la història d’una jove que viu el mateix que jo i aconsegueix lluitar pel seus drets.

P: Com va aconseguir pubricar-la?

R: Jo la vaig escriure en secret sense que el meu marit el sapiguera perquè és un tema perillós, però tot va canviar quan vaig perdre el meu marit, vaig fugir del país per arribar a Espanya i vaig contactar amb una assistent social que em va ajudar a publicar la meua història.

P:  Després de 10 milions de llibres venuts, com et sents?

R: Em sent molt feliç d’haver pogut fer visible aquest problema, i contribuir a la lluita per la igualtat. Les dones són igual de valuoses que els homes i tenim el dret de pensar per nosaltres mateixes, anar soles per la nit sense tindre por, etc.

Esperem que aquest missatge puga arribar a més persones. Com tots sabem aquesta història és una de les miles de millons de dones que patixen aquesta desproteció per part del seus païssos i per la població solament pel seu gènere. No hi ha que olvidar que totes les persones tenim una mare, germanes, cosines, etc, a les que cal cuidar.

Un plaer parlar amb vosté li desitgem el millor.

Neizan R, Sandra M, Sara Q. 4t d’ESO

, ,