Lluna Àrias, Compromís

  1. P: Per què vol ser alcaldessa?

    R: Perquè és el meu poble, l’estime, vull que estiga net, que estiga cuidat i de la millor manera possible. Vull treballar per a la gent i aconseguir portar endavant polítiques socials i igualitàries.

  2. P: Què li va a impulsar per a ficar-se en política?

    R: Perquè treballe d’assistenta social, allí la gent et comenta et diu i t’adones de les necessitats del poble, i vull aconseguir cobrir aquestes necessitats. Per altra banda, pense que sé prendre decisions bones i importants.

  3. P: Tenim la sensació de que cada vegada és més freqüemt viure en gats o gossos a casa. Això planteja problemes d’higiene i brutícia quan no es dóna el civisme que es deuria entre els ciutadans. Què es pot fer des de l’ajuntament per reduir les ‘’caques’’ i sobre tot els ‘’pipis’’ dels gossos? Es veu tan poca gent amb la botella per netejar els orins.

    R: Hem de concienciar-nos les persones a que hem d’arreplegar o netejar les ‘’caques’’ o els ‘’pipis’’ que fan les nostres mascotes. També hi ha que pensar en les persones amb problemes de mobilitat o invidents que poden trobar-se en situacions complicades en aquests actes de incivisme. Seria molt important que quan veiem a persones que no els arrepleguen, cridar-li l’atenció amb educació.

  4. P: En relació amb la neteja general. Són suficients el nombre de papereres, contenidors i demés? Quina és la seua valoració de la situació de neteja en general?

    R: La neteja en Burjassot és deficient, en algunes parts del poble fan falta més papereres. Es pot observar que la basura es troba en el carrer i de manera abundant. El contracte cal revisar-ho perquè sembla que paguem més del que toca. Per ajudar a que el nostre poble estiga més net, nosaltres també hem de ser responsables i no embrutar-lo.

  5. P: Els problemes ecològics, el calfament global, etc. Exigixen també actuacions locals. Porten en el seu programa electoral mesures concretes per a implementar la reducció de l’ús de recursos i reciclatge de materials utilitzats?

    R: Sí de fet, jo sóc Regidora de Medi Ambient, a partir del dia 26, regidora en funcions. Porte anys al front de la regidoria, ens preocupa moltíssim, no només pel tema de la brutícia, sino també la contaminació ambiental, al ser Burjassot un terme que fa frontera en Paterna, en Godella, en València, això fa que les nostres mesures de reducció, per exemple de contaminació ambiental com la polució del cotxe, siguen molt limitades; tot això és molt difícil de treballar des d’un àrea metropolitana, però és imprescindible que ho treballem perquè són les àrees que més patin…

    Per altra banda, és molt important reciclar però també ho és canviar els bits de consum i nosaltres intenten concienciar a la gent.

  6. P: Respecte a la seguretat. Diria vosté que Burjassot és una ciutat segura? Alguns dels nostres companys tenen la sensacio de que hi ha zones poc il·luminades.

    R: Clar tot depén, jo he viscut a Burjassot en moltes èpoques, fa anys era una ciutat molt insegura, ara no és una ciutat 100% segura, sempre hi ha un mínim de inseguretat, encara que s’ha millorat, es podria millorar més. El quant a la il·luminació, és un tema que s’ha de reparar, estan treballant però encara no estem en el nivell òptim que necessitaríem.

  7. P: Per altra banda, és habitual escoltar als nostres pares i mares queixar-se de la creixent manca d’aparcaments. Hi ha algun pla en marxa per millorar la situació?

    R: Ara per ara crec que no hi ha cap pla, però sí que es necessitarà. El major focus de contaminació són els vehicles; fa falta que la gent es conscièncie. Tenim una gran quantitat de població i està tot el poble constrenyit, és possible que la major part dels desplaçaments que es fan en cotxe es puguen fer a peu, però no els fem. Unes de les mesures que ja estan en el poble és que hem d’anar a 30km/h, en teoria no es pot pasar de eixa velocitat, però en la realitat no es fa, això baixaria la contaminació, però no acabaríem en els problemes dels aparcaments. Necessitem mesures que ajuden a la gent a deixar el cotxe en casa quan no siga imprescindible gastar-lo.

  8. P: La caiguda del mur de Les Sitges va visibilitzar un dels monuments singulars de la nostra ciutat. Hi ha algun pla específic per a Les Sitges?

    R: Sí, Les Sitges el que necessita és una rehabilitació integral i això és una rehabilitació que inclou tot el monument. El que existix per a fer això és una ferramenta que es diu Pla Director, en això es contempla quina rehabilitaces vol fer i en quins plaços i a més a més, quins usos se li van a donar a aquest monument. Una vegada està dissenyat aquest pla, es comença a interpretar-ho i fer marxa. Les Sitges necessiten realment això, un pla director que ens marque la feina i els temps. El monument té més de 500 anys i no hem fet una rehabilitació integral mai, a les hores es deteriora i és inmprescindible aquesta actuació.

  9. P: Alguna cosa pareguda sembla ocórrer amb l’antic mercat. Quan tornarà a funcionar? Han pensat en la possibilitat de reconvertir-lo en un espai per diferents activitats culturals i d’oci?

    L’antic mercat s’ha rehabilitat perquè estava vell, no complia en els mínims requisits. Els comerciants es van traslladar a l’altre mercat, al que està al costat del Centre d’Especialitats. Ara els mercaders volen quedar-se en el meracat que estan. A l’antic mercat se poden fer coses que estiguen relacionades amb el comerç, perquè no té vida el carrer on està l’antic mercat; una de les propostes que jo tinc és de fer diferents activitats puntuals, i ja que no se pot fer activitats tots els dies, es podria obrir per a que la gent o els jóvens puguen anar a jugar, parlar, etc.

  10. P: Amb respecte a la promoció d’activitats esportives, han pensat en estratègies per fomentar tot tipus d’esports entre les dones?

    R: Sí, per exemple, un any van agafar a les jugadores de futbol femení i van a a fer un torneig de futbol, així van donar a conéixer l’equip femení a gent que no sabia ni si teníem equip. Això deueria fer-se en tots els pobles. Les dones podem fer tots tipus d’esport i ho fem, però a vegades no estem visibilitzades.

  11. P: Compensa dedicar-se a la política? Què es guanya i que es perd? Està ben pagat?

    R: La resposta de si me compensa, és que sí, però és molt sacrificat. Està ben pagat, se li dediquen moltíssimes hores, a vegades em pregunte si a la família li compensa i crec que a la família no li compensa.

  12. Creus que tens possibilitats de guanyar les eleccions?

    R: Creec que tenim possibilitat de guanyar les eleccions, però el meu objectiu en este municipi és seguir fent les polítiques socials, mediambientals, etc, aleshores per a mi no guanyar les eleccions no seria un fracàs sino seria un èxit el simple fet de tindre un govern que continue fent les polítiques que estem fent.

3er i 4t d’ESO

,